LANDART Projecten
Neeltje & Paul Hoftijzer
VERBINDING
In de lijn van eerdere projecten hebben Neeltje en Paul Hoftijzer mei 2013 op landgoed bij kasteel Bethlehem in het kader van International Land-Art Maastricht 2013 een installatie “Verbinding” neergezet. Deze bestond uit meerdere lange banen van beschilderd schildersdoek hangend en uitgespannen aan bomen. Deze doeken lopen over in banen met repen in doorlopende kleuren geschilderd schildersdoek. Hierop en naast worden takken en andere vondsten uit de directe natuur gelegd. Zo worden verbindingen met de bomen door middel van de doeken en hun afbeeldingen met elkaar, de aarde en plek (locatie) gemaakt.
Er ontstaat zicht op de wereld van Neeltje & Paul Hoftijzer, die wandelend rond of langs hun installatie steeds weer een ander aspect daarvan laat zien. Niet alleen de grootte van hun werk maar ook het heldere kleurgebruik is opvallend.
Naast deze installatie willen Neeltje & Paul Hoftijzer ook hun kunstinstallatiereis presenteren. Deze liep mei 2013 van Dinxperlo naar Maastricht en is gemaakt tijdens hun reis van en naar het Land Art Symposium.
Verbinding tussen hemel en aarde
Verbinding van buiten naar binnen
Verbinding tussen gesloten en open
Verbinding tussen maker en kijker
Verbinding tussen visies
Verbinding tussen kunstenaars
Verbinding tussen werelden
Bomen zijn al eeuwig de verbinding tussen hemel en aarde
Niet voor niets is een kerk een verharding van een open plek tussen woudreuzen
Bij bomen hoor je net zoals in een kerk of kapel stil te staan
Even wegzweven in de aura van de boom of de gloed van het eeuwige
Een boom leeft net als het eeuwige zoveel langer dan een mens
En vogels wachten
de boodschap wordt verteld:
tussen boom en de aarde is meer ,,,,,
Als Koppel maken Neeltje & Paul Hoftijzer uit Dinxperlo ( In de Achterhoek op de grens met Duitsland) monumentale installaties die een heel eigen herkenbaar karakter hebben. In dit werk zijn beider bijdragen zichtbaar, maar lopen tegelijkertijd schijnbaar simpel in andermans werk over. Kenmerkend is daarbij bovendien, dat hun installaties zo gemaakt zijn dat deze zich in de tijd blijkbaar aanpassen aan de ritme van de veranderingen in de natuur. En daar in feite in worden opgenomen.
Rond 1995 bestonden deze installaties vooral uit series objecten, die op vaste afstanden langs een van te voren op een kaart getrokken route werden geïnstalleerd. Eén van de langste routes liep van Zuid Frankrijk naar de Achterhoek, waarbij exact om de vijftig kilometer er een object werd geplaatst. Na 1997 werden installaties alleen buiten geplaatst. De inhoud van deze installaties werd directer en vaak verbonden met dieper spirituele idee. De installaties worden regelmatig door middel van foto’s vastgelegd, deze foto’s vormden tezamen met macrofotografie vaak een onderdeel uit van de installaties.
De installaties werden vaak bewust zo gemaakt dat zij langzaam weer vervielen en terug opgenomen werden in de natuurlijke omgeving. Waardoor het steeds moeilijker waar te nemen is, wat nu menselijk ingrijpen is en wat niet. Het is duidelijk dat wat wij in West-Europa (en zeker in Nederland) natuur noemen, altijd een product is met menselijke ingrijpen. Door “kunst”-installaties te maken die zelf tot ‘schijnbare’ natuur vergaan, wordt geprobeerd iets van die mystificatie duidelijk maken.
Al een paar jaar vinden nu kunstinstallatiereizen plaats, waarbij op een vaste afstand langs een ongeveer van te voren vastgestelde route installaties werden neergezet. Door foto’s en PowerPoint presentaties worden deze reizen & installaties gepresenteerd.
Ook op landgoed Enghuizen bij Hummelo hebben zij een grote installatie in 2012 geplaatst “ Weggevlogen” Ook in het kader van de 14e kunstwandelroute is daar in het voorjaar van 2013 een grote installatie gemaakt “De Heilige van Enghuizen”. In de nazomer van 2012 hebben Neeltje & Paul deelgenomen aan ARTVENTURE in Doetinchem met een installatie “ 1 + 1 = 3” . Op de kunstwandelroute bij kasteel ’t Hackfort bij Vorden was de installatie “Heilige op reis” van juni tot september 2013 te zien.