KUNSTEN LANSCHAP 2014                        LONNEKER-ROOMBEEK bij Enschede.

DSC01077HET WERK           Locatie 11 van de route

Onze Installatie “Geweest”hebben we neergezet op een pad door een oud landgoed heen. Het ligt precies tussen de wijk Roombeek en het Dorp Lonneker.  De locatie is vooral omdat het zeer geschikt is om je hond uit te laten sociaal gebonden aan de bewoners van Roombeek. De problematiek rond het realiseren van zeer dure landgoedhuizen in dit oude landschap speelt daarin behoorlijk mee. Daarbij was het plaatsen met afscheidingen vooral omdat dit met behulp van prikkeldraad is gedaan niet echt slim. Maar het blijft wel een enorme mooi stuk natuur met eeuwenoude zeer monumentale beuken, kabbelende beekjes en prachtige doorkijkjes naar wuivende kleurrijke weides.

Eigenlijk dwars op het looppad bij een ingang naar een van de weides hebben wij de installatie opgebouwd. Het was een combinatie van een soort knuppelpad op de grond met stokken met stroken gekleurd textiel in een ritme in een lange lijn neergelegd en een op ruim 4 meter daarboven horizontaal hangend schilderij van een immense uil op een transparant tule doek.

BEZOEKERS VAN KUNSTEN LANDSCHAP

Snel langsfietsende kunstroute-volgers slaagden er vaak niet in om zonder te stoppen beide delen van de installatie te zien. Te meer daar er maar een redelijk smalle opening was gelaten om door het kunstwerk te fietsen of te lopen. En velen daar al hun aandacht voor nodig hadden. De kleurige takken werden dan zeker wel gezien , maar toch velen misten de blik op de uil.

Daarentegen stopten ook velen midden tussen de lijn van takken en maakten dan deel uit van het kunstwerk. Als beloning of verdieping hadden ze dan recht omhoog  kijkend zicht op de geschilderde uil in volle spanbreedte ( 4.50 meter). Zowel de delen van onze installatie als de combinatie kregen net zoveel waardering als ook vragen. De vragen natuurlijk naar de bedoelingen van dit werk. De antwoorden daarop werden eigenlijk altijd door de kijkers zelf aan gedragen in een veelheid van gedachten. Daarbij waren er velen waar wij als kijkermakers van het werk nooit aan gedacht hadden.

BUURT

Ook door de kunstroute maar ook door het karakter van ons kunstwerk kwamen er ook vele discussies over de sociale context van de landgoederen met de zeer prijzige huizen in dit gebied. Duidelijk is dat men snapt dat de gemeente deze keuze genomen heeft, maar dat men het zeer jammer vindt dat er geen andere oplossing is gezocht. Het is duidelijk dat de bewoners van Roombeek erg waarderen dat de kunstroute hier loopt. Zij voelen zich daar erg betrokken bij. En de buurtbewoners zijn duidelijk ook te spreken over de huidige situatie en woonklimaat in hun woonwijk.

EIGEN ERVARING

Maar voor ons als kunstenaars was het spannend om hier een installatie neer te zetten. Het is precies geworden wat we wilden realiseren. En dat op zich is al bijzonder omdat je als maker eigenlijk nooit een dergelijke installatie van te voren als totaal kan zien.

HET WEER

Bij de windhoes met slagregen maandag rond 3 uur is alleen jammer genoeg het doek van de uil aan een zijde aan flarden gegaan. En landde de uil triest  in een hoopje bij een plas modder. Het was op dat moment voor ons niet meer mogelijk om het doek te herstellen, dus tot vijf uur is het doek op de grond liggend ten toon gesteld geweest. Ook de latten lagen na de regenhoos ruim in het water. Maar dat maakte het effect en uitstraling niet minder sterk, alleen anders.

DSC01104DSC01113DSC01100 CAM00392

HET VERVOLG

Geïnspireerd op dit werk hebben we besloten een gevolg op deze installatie te gaan voorbereiden.

In het nieuwe werk willen we meerdere  vliegende vogels geschilderd op tule op verschillende hoogtes ook meestal vrijwel horizontaal  gaan ophangen met de verschillende vliegbanen in kleurrijke stokken op de grond. Een boomrijke omgeving blijft natuurlijk wel noodzakelijk om dit werk dan op een simpele manier te kunnen presenteren.

neeltje & paul hoftijzer

DSC01061

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *